Luděk Navara

Připomínky hrůzné smrti Milady Horákové nebo tragického případu „Babice“ z nás tíhu minulosti nesejmou. Mnohým lidem stále zůstáváme dlužni, zatímco jiné přeplácíme. Slováci teď nabízejí inspiraci: snižují penze komunistickým koryfejům – lidem, kteří jsou spoluodpovědní za to, co se zde před rokem 1989 dělo.

Už nějakou dobu pracuje na tom, aby snížilo penze vrcholným představitelům komunistického režimu a pracovníkům některých jeho bezpečnostních složek. Nový zákon, který to umožní, začne u našich východních sousedů platit od srpna. Ukončí tak časy, během nichž se někteří bývalí prominenti těšili z vysokých důchodů, které si vysloužili jen tím, že aktivně pomáhali udržovat v chodu represivní režim.

Jakkoliv může působit takový krok překvapivě, není ojedinělý. Varšava se k němu odhodlala už dříve dokonce ve dvou krocích – horentní důchody, kterých si užívalo na 25 tisíc komunistických tajných, během nich postupně přiblížila polskému průměru. Opatření pak přezkoumával Ústavní soud i Soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ani jeden tribunál jej ale nezrušil.

celý článek na aktualne.cz

další články Luďka Navary

 

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika